För att bli en bättre löpare, behöver man självklart fokusera mer på just löpning. Det finns grovt räknat sex olika träningsmodeller att ta sig an, för att bli en bättre löpare. Till dessa hör: Snabbdistans, Fartlek, Kort och lång intervall, spring och slutligen långdistans
Långdistansträning
Den som siktar på att bli bra på exempelvis maraton, måste börja få minst ett långpass varje vecka under träningsperioden. För att undvika skador bör man dock inte öka den totala mängden kilometrar med mer än 10% per vecka. När det kommer till långpass är det i början mer viktigt hur länge man är ute, snarare än vilken fart man håller. Långpassen bör man bygga upp mot 2,5h, och detta ska ske över en längre tid. Långpass över 3h är sällan motiverade ur träningssynpunkt.
Fartlek och intervaller
För att få upp syreupptagningsförmågan och allmänt möjligheten att hålla ett högt tempo, kan fartlek och intervaller göra susen. Korta och långa intervaller kan bestå av en mängd olika upplägg. Ett vanligt upplägg är att springa så kallade ”tusingar”. Man springer ett antal (exempelvis 8 st) kilometer, med vila dem emellan. Kortare intervaller kan bestå av ett högre antal 400 m, vilket motsvarar ett helt varv på en löparbana. En variant av dessa två är det så kallade fartlek, som går ut på att man under en löprunda lägger in spurter där man anser det lämpligt.
Snabbdistans
För att bygga upp en bra mjölksyratröskel, kan man springa medeldistanser på en hög fart. Detta kan vara allt mellan 3 km till 10 km, där man springer just under eller över sin mjölksyratröskel. Ett enketl sätt att avgöra om man ligger i rätt fart, är att det ska vara möjligt att prata korta meningar, men samtidigt omöjligt att föra en längre konversation. Tittar man på klockan alltför mycket, kan det också vara ett tecken på, att man springer aningen för fort.